В Германия комарите също заразяват хора със западнонилска треска

Инфекцията протича безсимптомно при около 80% от хората

30.08.2024 | 16:39 Редактор: Толя Стоянова
Броят на нерегистрираните случаи на западнонилска треска е много голям.
Броят на нерегистрираните случаи на западнонилска треска е много голям.

В Германия е регистриран случай на западнонилска треска, пренасяна от местни комари, за първи път тази година. Това съобщи Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от ДПА. Регистрирани са още три случая, но при тях хората са били ухапани от комари по време на пътуване в други държави.

При последния случай една жена е била заразена от комар в област Саксония-Бранденбург в източната част на страната. Очакват се нови заразявания, особено след като са регистрирани множество случаи на зараза при коне и птици.

Броят на нерегистрираните случаи на западнонилска треска е много голям, тъй като инфекцията протича безсимптомно при около 80% от хората. По данни на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох" почти 20% от случаите имат само леки симптоми, като температура или кожен обрив, които лесно могат да останат незабелязани. По-тежките и фатални случаи на западнонилския вирус обикновено са при по-възрастни хора с вече съществуващи заболявания, предаде БТА.

През 2023 г. Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" регистрира седем инфекции със западнонилски вирус, предавани от местни комари в Германия спрямо 17 през 2022 г. Експертите в Германия очакват броят на случаите да се увеличи през следващите години поради все по-благоприятните условия в резултат на изменението на климата. От известно време в Южна и Югоизточна Европа се наблюдават големи огнища на заболяването.

Снимка: Pexels