fallback

20 000 мълнии за ден в Гърция, предизвикаха пожари в планини

Наводнения, паднали дървета, затворени магистрали заради лошото време

30.08.2024 | 07:52 Автор: Елеонора Танева

Обилни валежи, придружени с голям брой мълнии, се изляха в много райони на страната и създадоха проблеми от първия ден на тридневното лошо време, което засегна страната.

Гражданска защита предупреждава за висок интензитет и бързина на метеорологичните явления, а Националната метеорологична служба издаде извънреден бюлетин за влошаване на времето, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Поради страх от свлачища старата национална магистрала на Коринто беше временно затворена, докато в Aхаиа  са поставени проектните машини в режим на готовност в случай на наводнения.

В районите на Aнавия Mагнесия и Kaледжи Aхаиа падна най-големият обем вода, докато мълнията предизвика няколко пожара в райони на Централна Гърция.

Бурята "удари" и Солун

Проливни дъждове, придружени с гръмотевици, светкавици и силни ветрове, съставляват метеорологичната сцена в Солун и около града.

Бурята започна в късния следобед вчера , като на места последиците бяха огромни, а в пожарната бяха получени сигнали за паднали дървета върху пътното платно - главно в района на Лагадас, но и в райони на Солун. Интензивни валежи имаше в западната част на градския комплекс и в северозападната част на префектурата.

На кръстовището на две улици  в центъра на града е паднал голям клон на дърво върху покрива на луксозен автомобил.

Незабавно към мястото е пристигнал екип на пожарната (2 пожарни, 1 автомобил) с моторна резачка, които са се опитали да отстранят счупените клони, като се издирва и собственикът на автомобила.

И в други части на града, като например в Йонос Драгуми, Харилау, Джанитсон, а също и в по-широкия район на Лагада, паднаха клони на дървета.

Според противопожарната служба са подадени 20 обаждания в Солун и предградията му, 10 от които са свързани с отстраняване на повалени от бурята дървета.

Мълнии предизвикаха няколко пожара в райони на Централна Гърция

За по-малко от 3 часа избухнаха пожари в планински и труднодостъпни места главно в Евия (между язовир Маникия и Сета), Евритания (област Цука в Раптопуло) и Фтиотида (Лефкада и Палеохори).

Пожарът, който избухна на пътя Лефкада - Пициу, във Фтиотида, беше бързо овладян благодарение на навременната намеса на пожарната, докато следобед беше подаден сигнал за района на Отриос в горска местност близо до Логици.

Въпреки опасността от времето навсякъде се използват наземни и въздушни средства, тъй като на места има гръмотевични бури.

20 000 мълнии са паднали за ден

В изявление метеослужбата на Националната обсерватория на Атина отбелязва, че интензивната електрическа активност и силните локални явления са основните характеристики в първия ден на нестабилност в страната.

Според записите на мрежата от автоматични метеорологични станции на meteo.gr (Националната обсерватория на Атина), най-голямото кумулативно количество валежи до 18 часа в четвъртък,29 август, е регистрирано в Календзи, Ахая, и е равно на 56 милиметра.

Лошото време ще продължи три дни.

Днес лошото време ще обхване от обяд до вечерта в Централна Македония (главно Халкидики), Източна Македония, Пелопонес, Централна Гърция (главно централни и източни части, включително Атика), Епир, Тесалия, Евия и евентуално Спорадите.

В събота от сутрешните часове валежи се очакват в Тесалия, Споради, Евия. В обедните и следобедните часове в Пелопонес, Стерея (включително Атика) и вероятно на места в Епир и Македония.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback