fallback

Еманюел Макрон коментира ареста на Павел Дуров и френското му гражданство

Президентът на Франция не е планирал да се срещне с директора на Telegram

30.08.2024 | 07:31 Автор: Елеонора Танева

Президентът на Франция Еманюел Макрон не е имал планове за среща с главния изпълнителен директор на приложението за съобщения Telegram Павел Дуров. 

При ареста си в събота Дуров е казал на полицията, че планира да се срещне с Макрон. Френският президент отрича това: "Абсолютно не съм знаел за пристигането на г-н Дуров във Франция. Не е вярно, че съм му предложил каквато и да е покана".

Макрон също така заяви, че не е знаел, че Дуров ще пристигне във Франция преди изненадващия му арест през уикенда.

Защитници на свободата на словото, крайнодесни фигури и авторитарни правителства от цял свят се изказаха в защита на Дуров и разкритикуваха френските власти във връзка със случая. Дуров беше освободен под гаранция от 5 млн. евро, но му беше забранено да напуска Франция и му беше наредено да се явява в полицейски участък два пъти седмично докато трае разследването.

Френските прокурори обвиняват Дуров в съучастие в разрешаването на трафик на наркотици и споделяне на сексуални изображения на деца в Telegram, както и в отказ да сътрудничи на органите, разследващи незаконна дейност в приложението.

Ускорената процедура за френско гражданство

В изказване на пресконференция по време на посещението си в Сърбия Макрон заяви снощи, че Франция подкрепя свободата на изразяване и свободата на предприемачите. Той каза, че одобряването на молбата на Дуров за френско гражданство - подобно на спортни звезди, изпълнители и други, които допринасят за богатството на Франция и научават френски език - е "добро за нашата страна“, съобщава БТА.

Макрон спомена и изпълнителния директор на Snapchat Евън Шпигел, който също като Дуров е получил френско гражданство не чрез обичайния труден и бюрократичен процес, а чрез специална процедура за "заслужили чужденци“.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback