fallback

Въвеждат паузи в боевете в Ивицата Газа заради ваксинация на деца срещу полиомиелит

Целта е 640 000 деца под 10 години да бъдат имунизирани

29.08.2024 | 21:45 Автор: Вяра Димова

Ще има ограничени паузи в боевете в Газа, за да се даде възможност за ваксинация срещу полиомиелит на стотици хиляди деца, след първия потвърден случай от 25 години насам в палестинската територия, обяви Световната здравна организация (СЗО) към ООН, предаде "Асошиейтед прес".

Описана като "хуманитарна пауза", която ще продължи три дни в различни райони на опустошената от войната територия, кампанията за ваксиниране ще започне в неделя в централната част на Газа, заяви Рик Пиперкорн, представител на СЗО в палестинските територии.

Тя ще бъде последвана от още една тридневна пауза в Южна Газа, а след това от още една в северните райони на анклава, каза Пиперкорн, като уточни, че паузите ще продължават по осем или девет часа всеки ден. Той смята, че може да са необходими допълнителни дни, за да приключат ваксинациите.

Пиперкорн отбеляза, че целта им е да ваксинират 640 000 деца под 10 години и че кампанията е координирана с израелските власти.

"Няма да кажа, че това е идеалният път напред. Но това е работещ път напред", категоричен е Пиперкорн за хуманитарните паузи, цитиран от БТА.

Тези хуманитарни паузи не са прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", към което посредниците САЩ, Египет и Катар отдавна се стремят, включително в преговорите, които продължават тази седмица, отбелязва АП.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback