Русия праща батальони да пазят границите от украински атаки

Броят на желаещите да служат в армията се е увеличил след събитията в Курска област

29.08.2024 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Русия засилва отбраната по границите.
Русия засилва отбраната по границите.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков още през декември 2022 г. съобщи: "Формираме няколко батальона от онези бойци на Русия, които по здравословни или по възрастови причини не могат да бъдат призовани във въоръжените сили, но имат боен опит и голямо желание в случай на необходимост да защитават своя роден дом и своето семейство".

По информация на сайта "7 x 7" към средата на юни 2024 т.нар. отряди за териториална отбрана съществуват вече в шест региона на Русия: Белгородска, Брянска, Курска, Воронежка, Орловска и Псковска области. По данни на Гладков в този вид отряди в Белгородска област има около 6000 души, които изпълняват бойни задачи по границата. За числеността на отрядите в другите руски региони точни данни няма.

До момента "опълченците", както ги наричат в социалните мрежи местните жители, са покривали разходите си сами или с помощта на местните власти. Но на скорошно съвещание при президента Владимир Путин губернаторът на Брянска област Александър Богомаз се оплака от недостиг на средства. 

"В момента плащаме всичко от областния бюджет. Бихме могли да намалим натоварването за бюджета и да увеличим броя участниците в териториалната отбрана", посочи той.

Гладков също подчерта необходимостта от системна поддръжка – в противен случай регионите не биха могли сами да се справят с териториалната отбрана. След това президентът Владимир Путин разпореди въпросът с финансирането на териториалната отбрана да бъде решен "незабавно".

Увеличават се желаещите да служат в армията

Междувременно в Ростовска област, както съобщава агенция ТАСС, броят на желаещите да служат в армията по договор се е увеличил с 20% "след събитията в Курска област и увеличаването на заплатите за наемниците в региона".

"Ако миналия месец при нас идваха 30-35 души, днес броят на желаещите достига 50", казва майор Игор Минюков, заместник-началник на бюрото за набиране на военни по договор в Ростов на Дон, цитиран от DW.

Властите в Ростовска област увеличиха почти двойно заплатите на тези, които сключат договор с руските въоръжени сили до 31 август: до 1,2 милиона рубли. Преди това заплащането е било 700 000 рубли.

В доклад до Путин от 22 август Богомаз съобщава, че до този момент оперативният щаб е провел учения по екстрена евакуация на жителите в шест гранични района от областта. За подобни случаи в региона са подготвени 12 пункта за временно настаняване.

Снимка: БГНЕС