Русия превзе две селища в Източна Украйна

Ситуацията е "изключително трудна" за украинската армия край Покровск, призна Володимир Зеленски

29.08.2024 | 17:06 Редактор: Толя Стоянова
Силите на Москва продължават стабилно да настъпват.
Силите на Москва продължават стабилно да настъпват.

Русия заяви, че е превзела селищата Стелмаховка в Луганска област и Николаевка в Донецка област, информираха АФП и ТАСС, като се позоваха на съобщение от Министерството на отбраната. Руската армия продължава да постига напредък срещу украинските войски в Източна Украйна, които са по-малобройни и нямат достатъчно огнева мощ.

Покровск от няколко седмици е цел за руските войски, които настъпват към него. Руската офанзива принуди местните власти да наредят на 19 август евакуация на семейства с деца от града и околностите.

Ситуацията е "изключително трудна" за украинската армия край Покровск, призна вчера и президентът Володимир Зеленски. По думите му там са съсредоточени основните усилия и най-големите сили на Русия, предаде БТА.

Въпреки изненадващата офанзива, започната от Киев на 6 август в руската Курска област, силите на Москва продължават стабилно да настъпват в украинската Донецка област, която остава в центъра на бойните действия и която Русия възнамерява да завладее изцяло. Зеленски все пак увери, че офанзивата на територията на Русия облекчава натиска в източната част на страната му.

"Трябва да разберете, че цялото напрежение, което прехвърлихме в Русия, означава, че тя не може да оказва по-голям натиск върху нашата Донецка област", отбеляза той.

Снимка: БГНЕС