fallback

Китай към САЩ: Прекратете военния сговор с Тайван и не го въоръжавайте

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е на посещение в Китай

29.08.2024 | 09:56 Автор: Тодор Петров

Високопоставеният представител на китайската армия Джан Юся в разговор със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон трябва да спре "военния сговор" с Тайван.

"Китай изисква от САЩ да прекратят военния сговор с Тайван, да спрат да въоръжават Тайван и да спрат да разпространяват фалшиви разкази, свързани с Тайван", настоя Джан пред Съливан.

Джейк Съливан е първият американски съветник по национална сигурност, който посещава Китай от осем години насам, като визитата му е водеща тема за някои издания. 

Съливан и висшият представител на Китай по въпросите на външната политика Ван И разговаряха общо около 11 часа в рамките на два дни, като това беше петият им кръг от преговори за по-малко от 18 месеца, пише в. "Ню Йорк таймс". 

Консултациите имаха за цел да подготвят провеждането на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин. Обсъдена бе и възможността за нови преговори между висши командири на двете армии.

САЩ се опитват да намалят напрежението в отношенията си с Китай, като същевременно продължават да засилват натиска чрез ограничаване на достъпа на Пекин до американската икономика и технологии, пише БТА.

Пекин предпочита да контактува директно с Белия дом, а не с Държавния департамент. Това е унаследено от тайните пътувания на съветника по националната сигурност Хенри Кисинджър, които проправиха пътя за възстановяване на дипломатическите отношения през 70-те години.

Президентът Си Цзинпин е очертал три принципа на двустранните отношения: взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback