fallback

Хутите се съгласиха на временно примирие заради танкера "Сунион"

Плавателният съд продължава да гори в Червено море

29.08.2024 | 09:34 Автор: Деси Николова

Хутите се съгласиха на временно примирие, за да се позволи на влекачи и спасителни съдове да достигнат до повредения петролен танкер "Сунион", плаващ под гръцки флаг в Червено море, съобщи мисията на Техеран в ООН в Ню Йорк, цитирана от Reuters.

Танкерът "Сунион" превозва 150 000 тона, или 1 милион барела, суров петрол и представлява опасност за околната среда, казаха служители на корабоплаването. Всеки разлив има потенциала да бъде сред най-големите от кораб в историята.

"Няколко страни се обърнаха към "Ансараллах" (хутите) с искане за временно спиране на огъня, за да могат в зоната на инцидента да влязат влекачи и спасителни кораби. Като взе предвид хуманитарните и екологичните съображения, "Ансараллах" се съгласи с искането", посочи иранската мисия в ООН, цитирана от "Труд".

"Сунион" беше подложен на обстрел при атака миналата седмица край йеменския пристанищен град Ходейда. Плавателният съд продължава да гори в Червено море и изглежда от корпуса му е започнал да изтича нефт, заяви във вторник говорител на Пентагона.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback