Русия настъпателно атакува Украйна в опит да превземе Покровск

Градът е основен логистичен център за украинските сили в Донецка област

29.08.2024 | 08:53 Редактор: Деси Николова
Натискът, който оказват те е огромен.
Натискът, който оказват те е огромен.

Русия значително увеличава натиска в източната част на Украйна, като се стреми да превземе град Покровск. Този град е основен логистичен център за украинските сили в Донецка област, а неговото превземане би довело до пълна окупация на областта. Ако Русия успее, това ще бъде първата украинска област, която ще бъде изцяло завзета в нейните административни граници.

В 917-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски определи ситуацията в това направление като "изключително тежка" - руснаците концентрират силите си именно там. Според оценката на Центъра за отбранителни стратегии съотношението на силите и въоръжението в Покровск е четири към едно в полза на руснаците. От DeepState отбелязват, че в района логистиката на украинските военни е усложнена, а руснаците са съсредоточили голям брой елитни пехотни части.

Натискът, който оказват те е огромен

Само към 22 часа на 28 август Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна отчита 182 директни бойни сблъсъка, което е рекорд към този час на денонощието. 60 от тях са в Покровското направление - основно около Хродивка и Новохродивка. Това са последните населени места и отбранителни позиции на Покровск и вече има данни за загуба на някои от тях (в Новоходивка), отваряйки пътя към града, който вече се намира на 10 км от фронтовата линия.

Анализаторите оценяват, че настъплението на руснаците е съпроводено с големи жертви - рекордни в последните пет седмици, но това не спира натиска. Освен към Покровск значително се увеличава интензивността на бойните сблъсъци около Торецк, както и в Купянско, Курахивско и Лиманско направление. Продължава и битката за Часов Яр (Краматорско направление).

В Курахвското направление към 22 часа на 28 август са отбелязани 30 атаки - основно към Карливка, която може да се окаже важна част в плановете на Русия, подсигуряваща настъплението към Селидове, превземането на което ще предпази щурмовите групи в южно направление.

В действителност има известно забавяне на придвижването на руските части, но то е основно заради тежките боеве в градски условия и по-трудния естествен терен. Според военния анализатор Олександър Коваленко, за да тръгнат към Покровск, руските военни се нуждаят от известно прегрупиране и разпределение на ресурсите и украинците трябва да се възползват максимално за укрепване на защитата на Покровск и Мирнохрод.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС