Адвокатът на Павел Дуров: Абсурдно е да се мисли, че той е замесен в престъпления

"Telegram спазва всички точки на европейските правила в областта на дигитализацията", допълни юристът

29.08.2024 | 08:20 Редактор: Деси Николова
Адвокатът на шефа на Telegram бе категоричен.
Адвокатът на шефа на Telegram бе категоричен.

Напълно абсурдно е да се мисли, че един ръководител на социална мрежа, какъвто е Павел Дуров, създателят на Telegram, може да бъде замесен в криминални деяния, за които се твърди, че са били извършени чрез неговото приложение. Това заяви адвокатът на Дуров -  Давид Оливие Камински, предаде Франс прес.

"Telegram спазва всички точки на европейските правила в областта на дигитализацията", допълни юристът, който заедно със сестра си Жулия Беташ защитава Дуров.

Тези коментари на адвоката на съоснователя на Telegram бяха направени, след като вчера вечерта Павел Дуров бе обвинен от френското правосъдие, че не е действал, за да възпрепятства разпространението на криминално съдържание чрез Telegram. Дуров беше освободен от предварителния арест вчера следобед, беше разпитан от съдия следовател, накрая беше поставен по съдебен контрол, заради който той няма да има право да напуска Франция.

Придружаван от охранителя си и от своя асистентка, милиардерът Дуров, който има и френско гражданство, беше задържан в събота вечерта на летището в Бурже край Париж. Задържането му стана по силата на заповед за арест издадена от Франция. Дуров тъкмо беше пристигнал от Баку, когато беше арестуван.

Според източници, запознати с обвиненията срещу Дуров, Париж е издал още през март заповед за задържане на милиардера, а също и на брат му Николай, който е също основател на Telegram. Заповедите за арест са били издадени в рамките на предварително разследване срещу двамата.

След като беше задържан в събота вечерта, Павел Дуров беше поставен в предварителния арест до сряда следобед. След освобождаване от предварителния арест той беше докаран в парижки съд и няколко часа беше разпитван от съдия следовател във връзка с много нарушения, сред които отказ да съобщи необходимите информации във връзка с разрешени от закона във Франция прехващания на съобщения, в съучастничество в престъпления, организирани в платформата му, като трафик на наркотични вещества, измами, педофилия и пране на пари и др.

Задържането на Дуров, който живее в Дубай, породи оживени реакции по света. Той получи подкрепата на изобличителя Едуард Сноудън и на милиардера Илън Мъск. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи задържането на Дуров като опит за сплашване, предаде БТА.

В понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че арестуването на Дуров не е политическо решение, а е в резултат на съдебно разследване.

Снимка: БГНЕС