5 милиона евро гаранция за шефа на Telegram Павел Дуров

Основателят на приложението е с шест повдигнати обвинения

29.08.2024 | 07:43 Редактор: Деси Николова
Дуров е поставен под съдебен надзор.
Дуров е поставен под съдебен надзор.

Основателят на Telegram Павел Дуров беше поставен под съдебен надзор и му беше забранено да напуска Франция. Той може да избегне предварителния арест, като плати гаранция от 5 милиона евро, съобщиха от парижката прокуратура, предава УНИАН.

Павел Дуров, освободен от ареста в сряда, 28 август, беше обвинен след изслушване в съда. Срещу него са повдигнати шест обвинения и трябва да се явява в полицията два пъти седмично. Той е заплашен от до 10 години затвор за следните предполагаеми престъпления:

  • Съучастие в улесняване на незаконни сделки.
  • Съучастие в притежаването на порнографски материали, включително с непълнолетни.
  • Съучастие в трафик на наркотици.
  • Съучастие в измама.
  • Предоставяне на криптологични услуги.
  • Отказ за предоставяне на необходимата информация или документи при поискване от упълномощени органи.

Основателят и ръководител на Telegram беше разпитан от френските съдебни власти, които го обвиниха, че не е предприел действия срещу престъпното използване на неговата услуга за съобщения.

По-късно Дуров беше освободен от ареста след съдебен процес в Париж. Той напуснал сградата и се отдалечил с личен автомобил, придружен от охрана. Френските прокурори потвърдиха, че той вече е напуснал съда в Париж, където беше изправен пред множество обвинения.

Във Франция сложни наказателни дела, като делото срещу Дуров, се завеждат от прокурори. В крайна сметка обаче с тях се занимават специални съдии с широки разследващи правомощия, които повдигат обвинения, когато смятат, че доказателствата сочат сериозно нарушение, информира "Фокус".

По-късно магистратите могат да оттеглят обвиненията, ако преценят, че няма достатъчно доказателства, за да изправят делото в съда, а разрешаването на делата може да отнеме години, което прави бързото разрешаване на случая на Дуров малко вероятно.