fallback

Германия и Великобритания ще "предефинират" отношенията си

"Киър Стармър заяви, че ще търси ново начало в отношенията с ЕС", каза Олаф Шолц

28.08.2024 | 19:31 Автор: Вяра Димова

Германия и Великобритания излязоха с нова двустранна инициатива за "предефиниране" на отношенията си. Това стана на среща в Берлин между британския премиер и германския канцлер. Киър Стармър беше посрещнат от Олаф Шолц с военни почести пред сградата на федералното канцлерство.

Двете страни ще укрепят връзките си в различни области, включително търговията, науката и технологиите. Подготвя се нов пакт, който ще помогне за възстановяването на отношенията между Лондон и останалата част от ЕС. Договорът ще бъде подписан до началото на следващата  година. 

"През следващите месеци ще работим заедно по договор, който ще отразява целия спектър на нашите отношения. Никога досега не е имало такъв договор между Германия и Обединеното кралство. Възхитен съм, че Киър Стармър заявява, че ще търси ново начало в отношенията с ЕС", заяви Олаф Шолц.

"Това не означава отмяна на Brexit или повторно присъединяване към единния пазар или митническия съюз, а става въпрос за по-близки отношения в редица области", посочи Стармър.

Двете страни търсят начини да засилят военното си сътрудничество преди евентуално намаляване на американската помощ за Украйна, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, отбелязва "Ройтерс". 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback