Великобритания забранява зомби ножовете, 6-7 годишни се разхождат с тях

За много роднини на жертви това е първа стъпка в правилната посока

28.08.2024 | 22:40 Редактор: Деси Николова
Великобритания забранява зомби ножовете, 6-7 годишни се разхождат с тях
Великобритания забранява зомби ножовете, 6-7 годишни се разхождат с тях

Зомби ножовете са изключително детайлно изработени, с дизайни, вдъхновени от зомби филми. Те имат ярко оцветени дръжки и често остриетата им са декорирани с различни мотиви, като черепи. Според Тайлър Кланси, експерт в областта на работата с деца и младежи, все повече млади хора, включително деца, във Великобритания започват да носят тези ножове. В интервю за BBC той обяснява, че младите ги използват основно за самозащита, възприемайки ги като средство за сплашване, поради чувството на страх.

Насилниците се увеличават

Вече има дори 6-7 годишни деца, които носят ножове, казва социалният работник Дзак Дъгдейл. А експертът Мартин Бисп говори за "нормализиране". Да излезеш навън без нож е все едно да излезеш от вкъщи без мобилен телефон, му казал веднъж един младеж, разказва германската обществена медия АРД в своя публикация.

По данни на полицията почти 20% от насилниците с нож през 2023 година са били младежи на възраст между 10 и 17 години. Особено в Лондон има сериозен ръст на този вид насилие: с 16% са се увеличили нападенията между март 2023 и март 2024. В цялата страна за този период те са около 50 000, което представлява ръст със 7%, уточнява АРД.

Полицията е регистрирала и около 28 000 случая на незаконно притежание на ножове. Нападенията често са с фатален край. Само в Лондон през миналата година 18 тийнейджъри са загинали при нападения с нож.

Ще се справи ли нов закон с проблема?

Сега нов закон трябва да реши този проблем, забранявайки зомби ножовете и мачетета. Досега съществуваше вратичка, която позволяваше някои видове от тези ножове да останат законни. От 24 септември нататък обаче производството, транспортирането, продажбата и притежаването на всички видове ще бъдат забранени. Нарушителите могат да бъдат осъдени на до четири години затвор.

Дотогава полицията моли собствениците да предават ножовете си доброволно в полицейските участъци. Премията от 10 паунда за предаден нож (около 12 евро) е замислена като стимул. Най-високата премия възлиза на 30 паунда, пише DW.

Освен това ножовете няма да бъдат проверявани за пръстови отпечатъци. Така че никой не бива да се страхува, подчертават от полицията. Затова и кампанията е известна още като "амнистия на зомби ножовете", посочва германското издание.

За много роднини на жертви това е първа стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна. Според британския закон за оръжията частното притежание на много ножове е забранено. Кухненските ножове обаче не се броят, уточнява АРД.

Три основни фактора за този вид насилие

Въпреки че по данни на Националната здравна служба (NHS) медицинска помощ заради прободни рани търсят повече чернокожи или представители на други национални малцинства, бедността е най-благоприятният фактор - дори в квартали, където живеят предимно бели британци, казва Александър.

Според Питър Нейруд от Института за изследване на престъпността към Университета в Кеймбридж три фактора благоприятстват насилието с ножове: наркотици, предишен опит с насилие и проблеми с психичното здраве.

Така че, освен да събира ножове и мачетета, новото лейбъристко правителство все още има да извърви дълъг път. Както припомня АРД, то обеща за 10 години да намали наполовина броя на нападенията с ножове.

Снимка: Кадър Youtube