fallback

Новият щам на маймунската шарка притесни учените

Променя се по-бързо от очакваното

28.08.2024 | 10:26 Автор: Толя Стоянова

Според учени, които изследват новия щам на маймунска шарка, вирусът се променя по-бързо от очакваното и често в райони, където експертите нямат финансиране и оборудване, за да го проследят правилно. Това означава, че има много неизвестни за самия вирус, неговата тежест и начина на предаване, което усложнява реакцията.

Mpox, известна преди като маймунска шарка, е проблем за общественото здраве в части от Африка от 1970 г. насам, но не получи голямо внимание в световен мащаб, докато не нарасна в международен план през 2022 г., което накара Световната здравна организация да обяви глобална спешна ситуация в областта на здравеопазването. Тази декларация приключи 10 месеца по-късно.

Как се разпространява вирусът?

Нов щам на вируса, известен като clade Ib, отново привлече вниманието на света, след като СЗО обяви нова извънредна ситуация за здравето. Щамът е мутирала версия на clade I, форма на mpox, разпространявана чрез контакт със заразени животни, която е ендемична в Конго от десетилетия. Mpox обикновено причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной лезии, но може и да доведе до смърт, пише Ройтерс.

Според СЗО тази година в Конго има повече от 18 000 предполагаеми случая на mpox clade I и clade Ib, както и 615 смъртни случая. Има също така 222 потвърдени случая на clade Ib в четири африкански държави през последния месец, плюс по един случай в Швеция и Тайланд при хора с история на пътуване в Африка, предаде "Труд".

"Притеснявам се, че в Африка работим на сляпо", каза експертът по инфекциозни болести д-р Дими Огойна. Той за първи път алармира за потенциално сексуално предаване на mpox през 2017 г., което сега е приет път за разпространение на вируса.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback