fallback

САЩ натрупват средно 62 607 дълг всяка секунда

Международният валутен фонд отправя все по-строги предупреждения към страната

28.08.2024 | 08:33 Автор: Беатрис Младжова

Дългът на Съединените щати продължава да расте все повече с всяка следваща администрация. Въпросът е гореща тема от десетилетия.

Той изглежда стана особено остър през последните пет години, тъй като пандемията от Ковид-19 доведе до страхове от икономически срив и емитирането на огромни количества нова валута – и огромни нива на заеми – за смекчаване на политиката на блокиране.

Пандемията отдавна приключи, но според изследване на Finbold темповете на заемане от Вашингтон почти не са се забавили. Данните показват, че САЩ натрупват средно 62 607 дълг всяка секунда между 1 януари 27 август 2024 г.

Дългът на САЩ върви стремглаво нагоре

В началото на 2024 г. общият американски публичен дълг възлизаше на 33,96 трлн. долара, а до края на август той нараства до 35,25 трлн. долара. Общото увеличение възлиза на 1,29 трлн. долара, което означава, че страната е заемала средно по 5,4 млрд. долара за всеки от изминалите досега 240 дни от годината.

Въпреки че числата са в съответствие с тези, наблюдавани от 2020 г. насам - дългът на САЩ възлизаше на 23,2 трлн. долара в края на 2019 г. и скочи с повече от 10 трлн. долара до края на 2023 г., 2024 г. едва ли ще се изравни с една от най-лошите години в историята за задлъжнялостта на страната.

При сегашния темп дългът на САЩ през 2024 г. вероятно ще нарасне с малко под 2,6 трлн. долара, подобно на предходната година. Това показва значително забавяне спрямо увеличението от 4,5 трлн. долара през 2020 г.

Въпреки това ситуацията остава тревожна. Международният валутен фонд (МВФ) отправя все по-строги предупреждения за неустойчивия дълг на страната.

Какво влияние имат предстоящите избори?

Предстоящите президентски избори също е вероятно да повлияят значително на дълга на САЩ, поне на повърхностно ниво. Втора администрация на Доналд Тръмп вероятно ще разшири действието на Закона за намаляване на данъците и заетостта (TCJA) от 2018 г., но е малко вероятно да намали значително държавните разходи, поне първоначално.

Администрацията на Камала Харис, от друга страна, би могла потенциално да намали процента на поемане на дългове, като се има предвид, че предложеният данъчен план ще свърши известна работа за намаляване на разликата между приходите и разходите и потенциално да намали дефицита, който през фискалната 2024 г. се очаква да възлезе на около 2 трлн. долара.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Свят
fallback