ЕС удължава и засилва санкциите срещу Русия?

28.01.2015 | 18:45 Редактор: Красимир Кирев
ЕС удължава и засилва санкциите срещу Русия?

Европейският съюз ще увеличи със шест месеца срока, в който Русия е обект на икономически санкции. Той изтичаше през март, но ще бъде удължен до септември. Това показва публикуван проект за решение, което външните министри на страните от Общността трябва да приемат на извънредната си среща утре в Брюксел с една-единствена точка - санкциите срещу Русия.  Освен това документът предвижда задълбочаване на санкциите и с нови мерки. Причината е новата агресия в Източна Украйна от последните дни.

Заключенията след последните консултации на първите дипломати на страните от ЕС посочват, че санкциите ще бъдат разширени и ще обхванат нови компании от ключови сектори на икономиката. Освен това външните министри искат ЕК да подготви в рамките на седмица списък с имената на още длъжностни лица и бизнесмени, чийто активи да бъдат забранени и да получат забрана за пътуване.  

 

В случай, че министрите приемат проекта за нови санкции, последната дума за налагането им ще имат лидерите на държавите от ЕС, които се събират на среща на върна на 12 февруари.  Решение за нови рестрикции може да бъде взето само с единодушното решение на всички 28-страни членки. Гаранции за такова няма, тъй като  говорител на новото гръцко правителство обяви, че страната му не е давала съгласието си за съвместния призив за обсъждане на нови санкции срещу Москва.


В ЕС расте тревогата в Западна Европа и с частност в Берлин, че руското влияние расте в Югоизточна Европа, пише по този повод "Файненшъл таймс". Изданието е поредната медия, обърнала внимание, че първият посланик, с който Ципрас се срещна в качеството си на премиер още в понеделник бе руският Андрей Маслов, който е предал поздравителна телеграма от президента Владимир Путин.

По-рано тази седмица САЩ също обявиха, че имат готовност за налагането на нови рестрикции спрямо Москва.