Гръцкото правителството ще продължи субсидиите за ток и през септември

Цените на едро падат и субсидиите може да не са необходими

28.08.2024 | 07:25 Редактор: Тодор Петров
Гръцкото правителството ще продължи субсидиите за ток и през септември
Гръцкото правителството ще продължи субсидиите за ток и през септември

Възможно е субсидирането на сметките за електроенергия в Гърция да продължи и през септември, но оценката на цените на енергията на пазара на едро показва, че те може да не са необходими.

По повод на събитията в Близкия изток и изразените опасения относно въздействието върху цените на енергията, министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис отговори: "Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи, но правителството е доказало, че се намесва навсякъде, където е необходимо".

Но спадът на цените на едро, дори с 9,2%, през първите седмици на август, "проправя път" за намалението на тока, което доставчиците ще обявят за септември.

Заслужава да се отбележи, че досега през август средната цена на пазара на едро е 123,03 евро/мегаватчас, много по-ниска от 135,54 евро/мегаватчас, която беше средната цена през юли, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Нов скок в цените на едро

Въпреки спада, цените на енергията на пазара на едро не изглежда да се стабилизират, тъй като само миналата седмица цената на електроенергията на вътрешния пазар на едро надхвърли психологическата граница от 150 евро/MWh.

По-конкретно, цената на мегаватчас на 21 август е била 151,40 евро/MWh, с дневно увеличение от 9,72%. Съответно търсенето се е увеличило до 192 GWh.

Ако намалението на едро успее да се стабилизира през последната седмица и премине към цените на дребно, то цените, които ще бъдат обявени, се очаква да паднат до нива от 15/KWh.

Снимка: БГНЕС