Володимир Зеленски обяви първи успешен тест на украинска балистична ракета

Украйна използва в атаки F-16

27.08.2024 | 19:34 Редактор: Елеонора Танева

Президентът на Украйна обяви, че страната му успешно е извършила първия си тест на балистична ракета, собствено производство. Володимир Зеленски не даде повече подробности, но изявлението му дойде след като обеща отговор на Русия. На този фон Украйна преживя втора поредна нощ на масирани удари с най-малко четирима загинали. В Кривой рог - родния град на Зеленски, ракета срина хотел.

При удара по хотел са загинали двама души, има ранени, някои в тежко състояние. 

"Настъпи извънредна ситуация, след като балистична ракета удари хотела, в който имаше много цивилни. Двама от ранените бяха откарани в болница. Нашите спасители извадиха под отломките 43-годишна жена, лекарите се борят за живота ѝ. Общо петима бяха извадени в спасителната акция. На повече от 10 души се оказва психологическа помощ", обобщи Олександър Вилкул от Съвета по отбраната на Кривой рог.

Според украинските военни Русия отново е използвала стратегически бомбардировачи, които са изстреляли крилати ракети, сред тях и хиперзвукови "Кинжал". Над 80 са били дроновете над украинска територия. Основна мишена отново са били енергийни съоръжения. 

"С главнокомандващия Сирски обсъдихме подробно отблъскването на ракетната атака, нашия отговор срещу Русия - подготвяме го, използването на F-16 и продължаващата операция в Курска област. Продължаваме действията си в определените райони така, както е нужно за Украйна. На заседанието на щаба бяха представени и всички необходими доклади за енергийния сектор и неговото състояние, за системата и възможностите за възстановяването ѝ. Взети бяха няколко важни решения и по този въпрос", съобщи Володимир Зеленски.

Главнокомандващият ген. Олександър Сирски заяви, че силите на Киев продължават да напредват в руската Курска област. Той предупреди обаче, че Москва укрепва фронта в Източна Украйна и войските ѝ затягат обръча около град Покровск.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС