Данъчните в Гърция проверяват собственици на имоти за укриване на данъци от наеми

Има значително несъответствие между резервации и отчетени приходи чрез Airbnb и Booking

27.08.2024 | 17:52 Редактор: Елеонора Танева
Под лупа ще проверяват около 7500 данъкоплатци, притежаващи три и повече имота.
Под лупа ще проверяват около 7500 данъкоплатци, притежаващи три и повече имота.

Краткосрочните наеми на имоти чрез Airbnb, както и хотелското и туристическото настаняване чрез Booking ще бъдат подложени на проверка от одиторите на данъчните през следващите дни, тъй като има признаци за нарастване на укриването на данъци.

Въпреки мерките, предприети за борба с това явление, черните пари продължават да циркулират широко в индустрията за краткосрочни наеми и се установяват значителни несъответствия между резервациите и отчетените приходи, както и при наемите чрез Booking. Програмата за кръстосана проверка ще започне веднага с помощта на нов цифров модул, който също използва изкуствен интелект, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Изкуствен интелект ще бори злоупотреби

Валидирането на данните за имоти под наем ще използва алгоритми и приложения с изкуствен интелект, които интегрират и проверяват всички източници на данъчни и други данни. Това включва данни за собствеността, отчетени в Taxisnet, приходите от миналата година, отчетени в данъчни декларации за 2024 г., и движения по банкови сметки и кредитни карти на собственици на имоти.

Според плана на гръцката данъчна служба проверките ще се фокусират върху:

Недекларирани имоти

Данните, докладвани в данъчните декларации, ще бъдат проверени спрямо данните, предоставени на AADE от компании за краткосрочно отдаване под наем като Airbnb, Booking.com, VRBO. Като част от споразумението, подписано с тези платформи, данъчните служби  вече са получили всички данни за наемите за 2023 г. По този начин контролният механизъм, като има пълно разбиране за вида и площта на имотите под наем, както и размера на приходите, събрани от мениджърите, ще започне кръстосани проверки. Целта е да се установят случаи на недеклариране на недвижими имоти в регистъра или невярно деклариране на информация за имотите и периода на наемане. Собственици на фирми, които отдават имоти под наем чрез Airbnb

Специален екип от Гръцката данъчна администрация ще извърши поредица от кръстосани проверки между ДДС номерата на собствениците, идентификационните номера на собственост (PID) и регистрите на платформите за краткосрочни наеми. На практика под микроскоп ще попаднат около 7500 данъкоплатци, притежаващи три и повече имота.

Кръстосани проверки и първи предупреждения

Те ще бъдат проверявани дали са отворили бизнес и дали са платили осигуровки, бизнес данък и ДДС за първия си имот от тази година. Догодина те ще се облагат с минималния умен доход, който се прилага за индивидуалните предприемачи, а не с рента, както е при физическите лица. Тези, които все още не са го направили, ще получат предупреждение по имейл от AADE.В хотели – стаи, наети чрез Booking

Започна кръстосана проверка на данните за брутните приходи на хотела с данните за приходите на платформата Booking за данъчната 2022 година. Одиторите вече се насочват към хотели, които се преглеждат за отчетени нива на заетост и нощувки въз основа на данни, показани на Booking.com. Целта е да се установи дали декларираните суми отговарят на действителността и въз основа на тези данни се плащат данъци.

Гръцките собственици на стаи под наем в Халкидики подадоха оплакване до финансовите власти, че чужденци от балканските страни, сред които и българи, собственици на имоти, ги отдават под наем без да плащат данъци. Под предлог, че ги дават на роднини и приятели. 

Снимка: pixabay