fallback

Украйна представя на САЩ списък с цели в Русия, които смята да порази

Киев и преди е представял подобен

27.08.2024 | 13:15 Автор: Беатрис Младжова

Украйна готви списък с военни цели на територията на Русия, за които да искат позволение за удари със западни ракети. Тази седмица министърът на отбраната Рустем Умеров и началникът на кабинета на президента Андрий Ермак ще бъдат в Съединените щати и ще го представят, според източници на Politico.

Не е ясно кога двамата ще пристигнат във Вашингтон и какви срещи са предвидени в рамките на визитата им в САЩ.

Изданието посочва, че Киев и преди е представял подобен списък и вероятно сега е по-подробен и евентуално с повече подробности за операциите. Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) има около 250 военни и паравоенни цели на територията на Русия, които са постижима цел за американските ATACMS.

Според източниците на Politico в списъка сега има и специфични цели, които могат да подкрепят действията на ВСУ, а съответно и да накарат президента на САЩ Джо Байдън да размисли. Настъплението на Русия в Харковска област например накара Вашингтон да позволи използването на снаряди на руска територия и системите за залпов огън HIMARS отново записаха успешни операции.

Допълнителен натиск може да окажат и въздушните атаки в последните два дни, които извършва Русия над територията на Украйна. Заради тях в страната бяха върнати ограниченията в електрозахранването, които вероятно ще продължат още поне две седмици.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback