Володимир Зеленски: Подготвяме отговор срещу Русия

Обсъдено е използването на F-16 и продължаващата операция в Курска област

27.08.2024 | 08:22 Редактор: Тодор Петров
Украинци бяха принудени отново да се крият в метрото.
Украинци бяха принудени отново да се крият в метрото.

Вчера Русия предприе масирана атака срещу Украйна, при която бяха убити седем души, а 47 - ранени. Украинският президент Володимир Зеленски и началникът на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски обсъдиха руските ракетни нападения. 

"Започнах деня с отделен дълъг разговор с главнокомандващия Сирски - обсъдихме подробно отблъскването на ракетната атака, нашия отговор срещу Русия - подготвяме го, използването на F-16 и продължаващата операция в Курска област. Продължаваме действията си в определените райони така, както е нужно за Украйна", посочи Зеленски.

Според него за денонощие украинските сили са разширили още контролираните от тях територии и са взели нови руски военнопленници.

"На заседанието на щаба днес бяха представени и всички необходими доклади за енергийния сектор - състоянието на електроенергийната система и възможностите за възстановяването ѝ. Взети бяха няколко важни решения и по този въпрос", каза президентът на Украйна, цитиран от БТА.

Главнокомандващият на ВСУ е докладвал и за обстановката в Донецка област, преди всичко за участъците от фронта в района на градовете Покровск, Времивка, Торецк и Курахове. Зеленски съобщи, че е взето решение да се подсилят украинските позиции на тези направления от фронта.

Снимка: БГНЕС