fallback

ООН временно прекратява хуманитарните операции в Газа заради заповед за евакуация

"Опитваме се да балансираме нуждите на населението", каза служител

26.08.2024 | 21:22 Автор: Беатрис Младжова

ООН временно слага край на хуманитарните си операции в Газа заради нови заповеди на Израел за евакуиране на Дейр ал-Балах в централната част на палестинската територия, съобщи Ройтерс.

Високопоставен служител на ООН потвърди спирането на доставката на хуманитарна помощ, подчертавайки напрежението във връзка с поддържането на безопасността на персонала на ООН от една страна и от друга - задоволяването на нуждите на населението на Газа.

"Не можем да се справим днес с условията, в които се намираме. Ние няма да напуснем Газа, защото хората се нуждаят от нас там. Опитваме се да балансираме нуждите на населението с необходимостта от безопасност и сигурност от персонала на ООН", посочи той пред Ройтерс.

Това става след провала на поредния опит да бъде договорено прекратяване на огъня. Междувременно имаше пореден обстрел от страна на "Хамас" на обекти в централен Израел и ответна бомбардировка в град Газа, предаде БНР.

Снаряд, изстрелян от южната част на Ивицата Газа е попаднал в открито пространство в град Ришон ле Цион, южно от Тел Авив, съобщиха Израелските сили за отбрана. Военното крило на "Хамас" пое отговорност за нападението.

Израел отговори с въздушен удар срещу град Газа, при който са загинали шестима палестинци, съобщиха местните власти. При израелско нападение над бежанския лагер Ал-Шати е загинал един човек, а петима са ранени.

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Свят
fallback