Володимир Зеленски обяви Путин за болно същество и иска разрешение за удари по Русия

Повече от половината области на Украйна са поразени от руската атака

26.08.2024 | 18:52 Редактор: Беатрис Младжова

Масирана руска атака по цялата територия на Украйна тази нощ. Изстреляни са над 100 ракети и около 100 бойни дрона. Има загинали хора, десетки ранени, ударени са енергийни съоръжения.

Повече от половината области на Украйна са поразени от руската атака – една от най-мащабните от началото на войната. Съобщава се за жертви в Луцк, в Днепропетровска и Запорожка област. Основна мишена отново е била украинската енергийна мрежа.

Множество проблеми с енергийната мрежа на Украйна

В столицата Киев има проблеми с електрозахранването, много хора слязоха в скривалищата. Според украинските военни руската армия е разположила бомбардировачи Ту-95 с голям обсег, които могат да носят и крилати ракети. 

Страната е била атакувана и откъм Черно море. Властите в Киев призоваха съюзниците си да позволят удари по Русия с доставените от Запада оръжия с голям обсег. В обръщение Володимир Зеленски заяви, че в цялата страна се полагат усилия за преодоляване на последиците от руския удар. 

"И е съществено важно нашите партньори да изпълнят всичко, за което сме се договорили. Системи за противовъздушна отбрана, ракети за тях. И най-накрая да пристъпим към колективно сваляне на руски ракети и дронове. А Путин остава верен на себе си - болно същество. Но също така е ясно, че той може да прави само каквото му позволи светът", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Няма заплаха за Полша след атаката с дрон

По време на масирания удар летателен обект падна на територията на Полша. От полското оперативно командване заявиха, че вероятно става въпрос за дрон. 

"Уверявам ви, че няма заплаха, ситуацията е под контрол. Извършват се претърсвания в близост до границата ни с Украйна", увери зам.-министърът на отбраната на Полша Цезари Томчик. 

Полското командване заяви, че до границата са "активирани всички необходими процедури за осигуряване на безопасност" и армията "непрекъснато следи ситуацията".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС