fallback

Дмитрий Песков: Преговорите с Украйна загубиха своето значение

Русия продължава да обстрелва погранични общини в Сумска област

26.08.2024 | 18:08 Автор: Деси Николова

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл е скептичен относно преговорите между Русия и Украйна, като отбеляза, че "те вече са загубили своето значение".

Изявлението на Песков идва на фона на продължаващата офанзива на Украйна в руската Курска област, която започна в началото на август. Към 20 август украинските военни заявиха, че контролират 1263 кв. км и 93 населени места, включително град Суджа.

На 17 август "Вашингтон пост" съобщи, че атаката е нарушила плановете за тайни непреки преговори между Русия и Украйна, подпомогнати от Катар. Според изданието страните са планирали да обсъдят прекратяването на руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, както и украинският министър на енергетиката Герман Халушченко, отрекоха да има непреки преговори между държавите.

"Знаете, че темата за преговорите вече е загубила голяма част от своята актуалност. В медиите има много съобщения за различни контакти и не всички от тях са верни", каза Песков, цитиран от БГНЕС.

Киев заяви, че вместо да превзема руска територия, нахлуването има за цел да защити живота на украинците, като предотврати трансграничните нападения и отклони руските подкрепления.

Курска област граничи със североизточната Сумска област на Украйна - район, подложен на ежедневни руски атаки.

Русия също така продължава да обстрелва погранични общини в Сумска област на Украйна, включително селата Порозок и Пожня. Украинските власти планират да евакуират общо 45 000 жители от региона.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback