Защо индийци отнемат живота си в резултат на войната в Украйна?

"Още с първите бомбардировки нещата за нас се влошиха силно", казва Динеш Навадия

26.08.2024 | 15:20 Редактор: Деси Николова
Как конфликтът в Украйна доведе до криза в Сурат?
Как конфликтът в Украйна доведе до криза в Сурат?

Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 година, жителите на индийския град Сурат не са очаквали, че една война на хиляди километри разстояние ще им донесе толкова много проблеми. Проблемите обаче се оказват наистина сериозни: в Сурат, заради войната в Украйна, десетки хора посягат на живота си.

Милионният град в западния щат Гуджарат е център на диамантената индустрия в Индия, в която работят над 600 000 души. Според официалната статистика в Сурат се шлифоват и полират 80% от световните диаманти.

Как конфликтът в Украйна доведе до криза в Сурат

В момента обаче нещата там не вървят никак добре. Диамантената индустрия на Сурат е повлияна от редица глобални фактори, един от които е продължаващата вече над 2 години война в Украйна. Наложените западни санкции на Русия засягат и руските диаманти. А това хвърли бранша в Сурат в тежка криза.

ЕС и страните от Г-7 забраниха вноса на руски диаманти през трети страни, което сериозно ограничи достъпа до ключовата суровина, използвана от диамантената индустрия на Индия. Забраната влезе в сила през март 2022 и доведе до близо една трета спад в приходите на Индия от диаманти.

Заради кризата в бранша и произтичащите от това лични финансови проблеми за работещите в Сурат се самоубиват все повече хора. През последните 16 месеца край най-малко 63-ма полировчици на диаманти са сложили край на живота си - някои от тях са оставили предсмъртни писма, в които обвиняват за решението да посегнат на живота си тежкото финансово положение, съобщават местни медии. Хиляди други са загубили работата си или пък доходите им са намалели драстично.

"Над 30% от доставките на суровини за Индия идват от руската мина "Алроса", казва Динеш Навадия, регионален председател на Съвета за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута (GJEPC) към индийското Министерство на търговията и промишлеността. 

"Този загубен бизнес все още не е възстановен", допълва той пред DW.

Джагдиш Хунт, председател на Асоциацията на търговците на диаманти в Сурат, потвърждава мрачната картина. 

"Още с първите бомбардировки в Украйна нещата за нас се влошиха силно", казва той.

Намаляват работното време и орязват заплатите

Нито правителството, нито профсъюзът на диамантените работници разполагат с надеждни данни за това колко души са загубили работата си, тъй като част от диамантената индустрия, подобно на много други в Индия, работи неофициално.

"Опитахме се да направим проучване, използвайки технология на Google, но повечето от тях не знаят как да работят с нея", казва Зилария. 

Той предполага, че най-малко 50 000 полировчици са загубили работата си през последните шест месеца, а за година и половина – вероятно стотици хиляди. А на тези, които все още не са загубили работата си, заплатите им са орязани драстично.

"Ако преди в бранша са плащали месечни заплати по 40 000 рупии, сега заплатата е паднала до около 23 000 на месец", казва Динеш Навадия от Съвета за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута.

Снимка: БГНЕС