Северна Корея демонстрира нови взривяващи се дронове

Ким Чен Ун обеща да стимулира разработването на такива оръжия

26.08.2024 | 08:54 Редактор: Вяра Димова
Северна Корея повишава бойната готовност на армията си.
Северна Корея повишава бойната готовност на армията си.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наблюдава демонстрация на нови взривяващи се безпилотни летателни апарати, предназначени да се разбиват в цели, и обеща да стимулира разработването на такива оръжия, за да повиши бойната готовност на армията си, съобщи "Корейската централна телеграфна агенция".

Севернокорейски снимки от изпитанието показват бял дрон с Х-образни опашки и крила, който разбива и унищожава цел, наподобяваща основния южнокорейски боен танк К-2.

Изпитанието е извършено в момент, когато военните сили на САЩ и Южна Корея провеждат широкомащабно учение, целящо да повиши съвместните им способности за защита от нарастващите севернокорейски ядрени заплахи, отбелязва АП.

Ким заяви, че световните тенденции във военните технологии и съвременните бойни действия показват значението на безпилотните летателни апарати във войната и че армията на Севера трябва да бъде оборудвана с усъвършенствани безпилотни летателни апарати "възможно най-рано", предаде БТА.

Той призова за ускорено разработване и производство на различни дронове, които се взривяват при удар, извършват разузнаване или атакуват цели под вода.

Снимка: БГНЕС