fallback

Гърция обмисля редица мерки, за да намали скъпите наеми на жилищата

Хиляди домакинства са изправени пред сериозен проблем

26.08.2024 | 08:08 Автор: Вяра Димова

Жилищният въпрос е на първо място в дневния ред на правителството в Гърция, тъй като е един от наболелите проблеми в ежедневието на гражданите. Хиляди домакинства са изправени пред сериозен проблем както заради скъпите наеми, така и поради липсата на жилища на пазара.

Работи се  върху пакет от интервенции. Целта е да се увеличи броят на жилищата, предлагани под наем и чрез това да се намалят цените, така че жилищата да станат достъпни за домакинствата, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ще се търсят многостепенни решения, а не чрез еднократна намеса. Целта е да се откриват затворени апартаменти, които или не са действащи по избор, или са в лошо състояние и не могат да се отдават под наем. В същото време правителството ще се стреми да обезсърчи наемодателите да предлагат апартаментите си за краткосрочно отдаване и да ги върне на пазара за дългосрочни наеми.

Всъщност се очаква първата цел да бъде постигната чрез установяване на стимули и демотиви за затворени апартаменти. AADE вече започва да ги регистрира, за да има ясна представа за техния брой, тъй като оценките се различават.

Свободните жилища са 600 000

Също така ще се търси ясна представа за състоянието на всеки имот, така че евентуалните интервенции да могат да бъдат решени съответно.

Смята се също, че предлагането на жилища ще се подобри от прилагането на решението за увеличаване на прага за предоставяне на Златна виза от сегашните 250 000 евро на 800 000 евро. Мярката ще се прилага от 1 септември. От друга страна, Всегръцката федерация на собствениците на имоти (POMIDA) счита, че трябва да се дават стимули, а не наказателни демотиви, като повишената ENFIA за затворени апартаменти.

Шестте оси, които правителството планира за недвижими имоти

Според съществуващите до момента сценарии, намесите на правителството ще се движат, наред с другото, по следните шест оси:

1. Затворени апартаменти

В правителството смятат, че има огромен запас от неактивни имоти, които при определени условия могат да повлияят на предлагането на жилища на пазара. Процесът на тяхната експлоатация ще започне със записване на характеристиките им, като местоположение и състояние, за да се прецени как могат да бъдат допълнително експлоатирани.

2. Краткосрочни лизингови договори

Ще има промени в работата на пазара с интервенции главно от фискално естество и повишени ставки. Също така е възможно да бъде поставен лимит, в зависимост от района, върху имотите под наем или комбинация от двете.

3. Регистър на недвижимите имоти

Обмисля се създаването на платформа за публично публикуване на информация за недвижими имоти, за да се повиши прозрачността на пазара. Платформата ще включва информация за продажните и наемните цени, с цел борба с укриването на данъци и предоставяне на по-добра информация на обществеността.

4. "Моят дом II"

Правителството чака одобрение от Брюксел за включването на втория етап от програмата "Моят дом" във Фонда за възстановяване. Новият етап на програмата с бюджет от 2 млрд. евро (от които 1,7 млрд. евро от фондове на Общността) ще включва промени в критериите за възраст и доход, както и условията за стойността и възрастта на имотите.

5. "Социална компенсация"

Програмата ще осигури жилища с нисък наем от неизползвана държавна собственост. Предвижда се изграждането на над 2500 жилища за граждани до 39 години с възможност за закупуване след определен период от време.

6. "Реновиране-наем"

Програмата ще бъде подсилена чрез увеличаване на субсидията за ремонтни дейности в затворени апартаменти, така че те да влязат на пазара на наеми.

Очаква се тези инициативи да допринесат за решаването на проблемите на пазара на недвижими имоти, да подобрят достъпа за гражданите и да предложат решения на жилищната криза, която засяга мнозина в Гърция.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback