fallback

Едуард Сноудън за ареста на Павел Дуров: Това принизява Франция и целия свят

Свободата на словото в Европа е мъртва, твърди руски депутат

25.08.2024 | 20:45 Автор: Тодор Петров

"Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко натъжен съм, че Макрон падна дотам да взема заложници като средство за получаване на достъп до частни комуникации. Това принизява не само Франция, но и целия свят."

С тези думи бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението Telegram Павел Дуров от френските власти.

Според руския депутат Мария Бутина арестът на руския милиардер Павел Дуров показва, че свободата на словото в Европа е мъртва.

"Павел Дуров е политически затворник - жертва на лов на вещици от страна на Запада", заяви Бутина пред "Ройтерс". "Арестът на Павел Дуров означава, че свобода на словото няма, че свободата на словото в Европа е мъртва", допълни тя, цитирана от БНР.

Бутина, която прекара 15 месеца в американски затвор за това, че е действала като нерегистриран руски агент, а сега е депутат от управляващата партия "Единна Русия", каза, че според нея Дуров е бил арестуван в опит на Запада да получи контрол върху Telegram.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback