fallback

Цените на Airbnb в Гърция са най-ниски в цяла Европа

Спрямо миналата година се отчита спад от почти 10% в цените

25.08.2024 | 09:23 Автор: Деси Николова

В Гърция през месец юли - спрямо същия месец предходната година - е отчетен най-големият спад в цените на нощувките в местата за настаняване, предлагани чрез Airbnb, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според доклада на анализаторската компания AirDNA, която събира данни от платформите за краткосрочни наеми (Airbnb и VRBO) за европейския пазар, за първи път от есента на 2022 г. средната цена на нощувките в Европа е намаляла. Гърция е на първо място сред страните с най-голям спад, като процентът достига почти 10% (9,8%).

В девет държави се наблюдава намаление на средната цена на нощувките за краткосрочно настаняване под наем в сравнение със същия период преди година. Това са: Гърция (9,8%), Хърватия (7,8%), Унгария (6,8%), Швеция (4,1%), Португалия (2,7%), Франция (2,4%), Норвегия (2,3%), Полша (1,1%) и Обединеното кралство (0,4%).

От друга страна, увеличение е регистрирано в Дания (13,8%), Австрия (6,9%), Германия (6,4%), Нидерландия (3,7%), Швейцария (3,0%), Чехия (2,6%), Ирландия (1,95%), Финландия (1,4%), Белгия (1,2%), Испания (0,9%) и Италия (0,3%).

В предишния доклад на компанията, публикуван през юни, Гърция беше в челната десетка на страните с най-голямо увеличение на търсенето.

По отношение на търсенето на пътувания, юли – месецът, когато предлагането е на своя пик – не показа признаци на забавяне, като нощувките достигнаха 57,6 милиона (увеличение със 17,7% на годишна база).

В същото време броят на наличните обяви регистрира нов рекорд през миналия месец, достигайки 4 милиона в Европа, което представлява увеличение от 15% на годишна база и 5% в сравнение с юни.

Устойчивото търсене също поддържа положителна заетост, която е средно 68% за целия европейски континент, което представлява увеличение от 0,3% на годишна база за 2023 г.

Търсенето през следващите месеци, от септември до края на годината, също е на високи нива и се е увеличило с 14% спрямо същия период на миналата година.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback