Временна забрана за ползване на един от плажовете на Халкидики

Поради изтичане на непречистени отпадъчни води

25.08.2024 | 09:08 Редактор: Деси Николова
Решението остава в сила до отстраняване на проблема.
Решението остава в сила до отстраняване на проблема.

С решение на заместник-областния управител на Халкидики временно се забранява използването на плажа в Йерисос, община Аристотелис, за плуване поради предпазни съображения. Мярката е наложена след изтичане на непречистени отпадни води в морето в резултат на повреда, като се отнася конкретно за зоната около водния парк Йерисос, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В съобщението се подчертава необходимостта от поставяне на знаци с надпис "Къпането забранено" по плажната ивица, както и за информиране на обществеността от страна на Община Аристотелис.

Освен това, Община Аристотелис трябва да информира Дирекцията за обществено здравеопазване и социални грижи на Халкидики за възстановяването на повредата и да предостави лабораторни резултати за качеството на водата в засегнатия район.

Дирекция "Обществено здравеопазване и социални грижи" на Халкидики ще следи качеството на водите чрез вземане на проби и анализи, като резултатите ще бъдат предадени на компетентните служби, включително Общината и Пристанищните власти.

Решението остава в сила до окончателното отстраняване на проблема и потвърждаване на качеството на водите чрез лабораторни анализи.

Заместник-областният управител Екатерини Зографу призовава пристанищните власти да следят за изпълнението на решението.

Снимка: БГНЕС