Арестуваха основателя на Telegram

Павел Дуров е бил задържан с френска заповед

25.08.2024 | 08:53 Редактор: Деси Николова
Като част от предварително полицейско разследване.
Като част от предварително полицейско разследване.

Милиардерът Павел Дуров, основател и главен изпълнителен директор на мобилното приложение Telegram, е бил арестуван тази вечер на летище "Бурже“ край Париж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на френските телевизионни канали TF1 и BFM.

Базираната в Дубай Telegram е основана от родения в Русия Дуров. Той напуска Русия през 2014 г., след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в своята социална медийна платформа "ВКонтакте", която впоследствие продава.

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет от Азербайджан, съобщи канал TF1 на сайта си, допълвайки, че той е бил задържан с френска заповед като част от предварително полицейско разследване. 

Според TF1 и BFM разследването е фокусирано върху липсата на модератори в Telegram, което според полицията е позволило в социалната мрежа без пречки да се провежда престъпна дейност.

От Telegram не са отговорили на молбата на Ройтерс да коментират ситуацията. Френските Министерство на вътрешните работи и полиция също не са дали коментар. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay