fallback

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро, за да преговаря отново с Израел

Очакванията са, че ключов за постигането на примирие ще бъде утрешният ден

24.08.2024 | 18:10 Автор: Деси Николова

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро, за да се срещне с посредниците САЩ, Египет и Катар по време на последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това няма признаци за пробив по ключови позиции, включително настояването на Израел да запази контрола на така наречения Филаделфийски коридор на границата между с Египет. 

Очакванията са, че ключов за постигането на примирие ще бъде утрешният ден, а за разговорите в египетската столица пристига лично катарският премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. Според САЩ, в предварителните разговори е постигнат напредък.

Според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби, следващият етап за спирането на огъня в Ивицата Газа е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнем да преговарят за прилагане на вече договореното.

Белият дом потвърди, че ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс и висшият служител Брет Макгърк участват в дискусиите, които започнаха на предварително ниво в четвъртък вечерта. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Съединените щати продължават да вярват, че израелският премиер е приел предложението, въпреки че Нетаняху настоява израелските войски да останат на границата между Газа и Египет, с което влиза в противоречие както с Вашингтон, така и с Кайро.

Кърби отново призова "Хамас" да приеме предложението, което беше изложено миналата седмица по време на преговорите в катарската столица Доха, информира БНР.

Американският президент Джо Байдън настоява за прекратяване на огъня между Израел и групировката "Хамас", припомня Франс прес. На 31-ви май Байдън представи плана си за спиране на огъня, който включва 6 седмично замразяване на конфликта. Байдън е разговарял по телефона с двамата арабски лидери, които посредничат - египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси и емира на катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback