Гръцкото правителство не може да се справи с мафията на Миконос

Зад витрината, която представя острова в Instagram, стои строителна мафия, която залива целия остров с цимент

24.08.2024 | 07:38 Редактор: Тодор Петров
Миконос има и друго лице.
Миконос има и друго лице.

В обширен репортаж в германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung се разказва за мафията на  Миконос, докато островът преживява големи загуби на туристи през този сезон. Престъпността удря на "червено" на Острова на ветровете и обещанията на правителството за борба с корупцията остават неизпълнени.

"Мафията на Миконос: как правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис не успява да ограничи корупцията на това, което е най-известният остров на партита в Европа", както веднъж се изрази "Гардиън", пише репортерът на Frankfurter Allgemeine Zeitung Микаел Мартенс.

Германският журналист първо посочва, че обещанията на правителството на Атина за възстановяване на върховенството на закона в Миконос и ефективна борба с незаконните строителни проекти не са изпълнени, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Зад витрината, която представя острова в Instagram, стои строителна мафия, която залива целия остров с цимент, без да се интересува от нищо. И горко на тези, които се осмеляват да застанат на пътя ѝ", се казва в материала.

Корумпираните магнати, политици и полицаи

Докладът на FAZ се позовава и на неотдавнашния побой над Михалис Псару, случай, който шокира страната и постави под въпрос обещанията на правителството на Мицотакис за укрепване на закона и реда.

Като част от разследванията бяха открити доказателства за "корумпирани магнати от строителната индустрия, собственици на клубове, хотелиери, местни политици и полицаи с най-добри връзки с корумпирани партньори в столичните власти", подчертава FAZ, припомняйки скорошното убийство на геодезиста Панайотис Статис в Атина. 

"Сигурно е, че в Миконос се играят много пари. И въпреки че на острова има стотици хотели, постоянно се строят нови съоръжения. В допълнение, никъде другаде в Гърция цените за втори дом не са по-високи в сравнение с Цикладските острови - в Миконос всъщност квадратният метър може да бъде оценен на 7000 евро, докато на първокласни места дори над 30 000 евро."

Бизнес дейностите в строителната индустрия на острова често се извършват на границите на законността или дори незаконно. През 2023 г. известният журналист Тасос Телоглу, чиито разкрития бяха "почетени" от гръцките тайни служби чрез следене на телефона му, беше разследвал и описал подробно мафията на Миконос, в основата на която стои банда изпълнители, политически инженери и корумпирани държавни служители.

Мафията използва закона

Докладът на FAZ обяснява как мафията на Миконос, наред с други неща, се възползва от закон, който предвижда, че всички сгради, построени незаконно в Гърция преди юли 2011 г., могат да бъдат "легализирани" със задна дата чрез плащане на не много високи глоби. И датите на построяване на много сгради, построени в Миконос много след 2011 г., са системно фалшифицирани, така че да попадат в рамките на конкретния закон. Това лесно се доказва от изтеглянията на гръцките военновъздушни сили или Google Maps – ако, разбира се, някой иска да го докаже.

Неконтролираното развитие също има последствия за туристите и инфраструктурата на острова: "Вече няколко пъти канализационната система на острова беше запушена през високия сезон – и фекалиите, които преливаха от кладенците, дадоха на джет сета точно едно незабравимо ваканционно изживяване".

Снимка: Pixabay