Джо Байдън: САЩ предоставят нова военна помощ за Украйна

Русия няма да надделее в този конфликт, категоричен бе американският президент

23.08.2024 | 22:44 Редактор: Толя Стоянова
Джо Байдън разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски.
Джо Байдън разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски.

Американският президент Джо Байдън разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски и съобщи, че САЩ ще предоставят нова военна помощ за Киев.

"Горд съм, че днес ще обявим нов пакет военна помощ за Украйна. Пакетът включва ракети за противовъздушна отбрана за защита на критичната инфраструктура на Украйна, оборудване за борба с дронове и противобронирани ракети за защита срещу развиващите се тактики на Русия на бойното поле и боеприпаси за войниците на първа линия, както и мобилните ракетни системи, които ги защитават. Русия няма да надделее в този конфликт. Независимият народ на Украйна ще надделее - и Съединените щати, нашите съюзници и партньори ще продължат да стоят с тях на всяка крачка по пътя", подчерта Байдън.

Разговорът между двамата лидери дойде преди деня на независимостта на Украйна и в същия ден, когато Вашингтон обяви широкообхватни санкции срещу почти 400 лица и компании, свързани с войната на Русия срещу Киев, предаде БГНЕС.

САЩ са ключов военен поддръжник на Украйна, предоставяйки над 55 милиарда долара в оръжия, боеприпаси и друга помощ за сигурността, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Последната помощ идва, когато войските на Киев атакуват руската Курска област. Тази офанзива е най-сериозната атака на чужда армия на руска територия след Втората световна война. 

Снимка: БГНЕС