САЩ: Има напредък в преговорите за примирие в Газа

"Сега е необходимо двете страни да се обединят", обяви Джон Кърби

23.08.2024 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Надежда за край на войната.
Надежда за край на войната.

Съединените щати обявиха напредък в преговорите за примирие в Газа. Белият дом съобщи, че ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс е сред американските служители, участващи в дискусиите в Кайро, заедно с ръководителите на израелската шпионска агенция и служба за сигурност.

"Беше постигнат напредък. Сега е необходимо двете страни да се обединят и да работят за изпълнението му", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

"Предварителните разговори, които започнаха в четвъртък вечерта, "имаха конструктивен характер", каза той и добави, че съобщенията, че дипломацията е "близо до провал", са неточни.

Представители на терористичната групировка "Хамас", чието безпрецедентно нападение срещу Израел на 7 октомври предизвика войната, не участваха в разговорите в Кайро, пояснява БГНЕС.

Официалният представител на ислямисткото движение Хосам Бадран заяви пред АФП, че настояването на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху войските му да останат по границата между Газа и Египет, наречена коридор "Филаделфия", отразява "отказа му да постигне окончателно споразумение".

Египет, заедно с други посредници - Катар и САЩ, от месеци се опитват да постигнат споразумение, което да сложи край на продължаващата повече от 10 месеца война между Израел и "Хамас".

Снимка: БГНЕС