САЩ вкараха руски и китайски компании в "черния" си списък

Списъкът включва и 11 ирански компании

23.08.2024 | 20:55 Редактор: Беатрис Младжова
Общо 123 компании са добавени в списъка.
Общо 123 компании са добавени в списъка.

Американското министерство на търговията вкара 123 чуждестранни компании в "черния" си списък. Сред тях са 64 руски, една от които е регистрирана в Крим, както и 42 китайски. Това се посочва в съобщение, публикувано във Федералния регистър от официални документи на американското правителство, предава ТАСС.

Както следва от доклад на Бюрото за промишленост и сигурност, част от Министерството на търговията на Съединените щати, 48 руски юридически лица от "черния“ списък са "крайни потребители на военни продукти" от Русия и Беларус. Шест руски юридически лица са включени в списъка за "връзки, доставки или сътрудничество в рамките на руската програма за производство на БпЛА". 

Освен това няколко компании от Руската федерация са включени за "доставки на чувствителни технологии от американски произход в Русия". В списъка е и една фирма от Крим, предаде "Фокус".

Компании от Китай също са включени за участие в доставката на американски технологии за Руската федерация и други "чувствителни продукти". Освен това списъкът включва 11 ирански компании, за които се твърди, че са допринесли за доставката на американски технологии в Техеран, необходими на Руската федерация за войната в Украйна.

Министерството на търговията на САЩ също постави в "черния" си списък по едно юридическо лице от Канада, Казахстан, Киргизстан, ОАЕ, Кипър и Украйна. Осем от санкционираните компании са регистрирани в Турция.

Снимка: БГНЕС