Моди на историческо посещение в Украйна: Ние сме на страната на мира

"Осъзнах, че първите жертви на войната всъщност са невинни деца", заяви индийският премиер

23.08.2024 | 17:15 Редактор: Искра Ангелова
Моди на историческо посещение в Украйна: Ние сме на страната на мира
Моди на историческо посещение в Украйна: Ние сме на страната на мира

По време на започналото днес посещение на индийския премиер Нарендра Моди в Киев Украйна и Индия ще подпишат четири документа, съобщи преди началото на разговорите пресслужбата на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

"Днес договорихме четири документа между Украйна и Индия по време на това историческо посещение на министър-председателя Моди. Те са в сферата на здравеопазването, сътрудничеството в областта на селското стопанство, хуманитарните отношения и културата. Изготвено беше съвместно проектоизявление по същината на посещението на премиера за развитието на стратегическото партньорство, търговията и военнотехническото сътрудничество между нашите страни. Всичко трябва да бъде укрепено", каза Зеленски.

"Индия вярва, че нито една война не завършва на бойното поле, затова подкрепяме дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна възможно най-скоро", заяви там Моди и добави, че Делхи е готов да си сътрудничи с други приятелски страни, за да окаже възможно най-голяма подкрепа на усилията за възстановяване на мира в страната.

"Не бяхме неутрални"

"Въпреки че останахме твърдо настрани от войната, това не означава, че сме безразлични. Ние не бяхме неутрални от първия ден, взели сме страна, а именно - категорично тази на мира", каза още той, цитиран от БТА.

Моди, чиято страна традиционно се радва на отлични отношения с Русия, е първият индийски правителствен ръководител, който посещава Украйна. На фона на конфликт, който се проточва без хоризонта да се вижда дипломатическо решение, индийският министър-председател обеща да помогне на Украйна.

"Осъзнах, че първите жертви на войната всъщност са невинни деца. И това наистина е сърцераздирателно", подчерта той.

Индия се опитва да поддържа деликатен баланс между Русия, с която има силни връзки, и западните държави, с които се стреми към по-тесни отношения, за да се противопостави на Китай - своя регионален съперник, отбелязва АФП. Премиерът Моди избягва да осъди изрично руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., а Индия винаги е гласувала с "въздържал се" при внасянето в ООН на резолюции, насочени срещу Москва.

Снимка: БГНЕС