fallback

Епидемията от ебола: Светът е опасно неподготвен от бъдещи пандемии

Нужно е да се извлекат поуки от кризата с ебола, смята Джим Йон Ким

28.01.2015 | 09:23 Автор: Ирина Георгиева

Президентът на Световната банка предупреди, че светът е "опасно неподготвен" за бъдещи смъртоносни епидемии подобни на избухването на ебола в Западна Африка, пише BBC.

Джим Йон Ким, президентът на Световната банка заяви, че е от жизненоважно значение, правителствата, корпорациите, медицинските екипи и застрахователните компании да работят заедно, за да се подготвят за бъдещи огнища.

Ким допълва, че е необходимо да се извлекат поуки от кризата ебола. Повече от 8500 души са загинали, най-вече от Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.

"Избухването на ебола е опустошително - отнема животи и има икономически загуби." - заяви Ким пред аудитория в университета Джорджтаун.

"Нужно е да сме сигурни, че случаите на ебола ще се сведат до нулата. В същото време, светът трябва да се подготви за бъдещи пандемии, които могат да бъдат много по-смъртоносни. Хората трябва да си научат уроците от избухването на ебола, защото без съмнение в близките години отново ще бъдем изправени и преди други пандемии." - коментира Ким

"Застраховка"

Джим Йон Ким заяви, че Световната банка работи със Световната здравна организация, други агенции на ООН, учени, застрахователни дружества и други лица работят за развитието на финансово "съоръжение" за бъдещи пандемии. Ким допълни, че очаква през следващите месеци да бъде представено на лидерите на развитите и развиващите се страни.

Предложението вероятно ще включва комбинация от облигации и застрахователни планове, но по някакъв начин в някои отношения може много да прилича на застрахователна полица за собственик.

"Въпросното "съоръжение" би могло да работи като застрахователна полица, която хората лесно да разбират - като застраховка за пожар. Колкото повече сме подготвени за пожар чрез няколко димни детектори, толкова по-ниска премия трябва да платим." - допълни Ким.

Ким заяви, че е провел няколко неформални разговори по темата в последната седмица на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

fallback
Още от Свят
fallback