Гласът на жената да не се чува, мъжете да носят дълги бради, хомосексуалността е забранена

Тези и други драконовски мерки налагат талибаните в Афганистан

23.08.2024 | 15:37 Редактор: Тодор Петров
Все по-тежък става животът в Афганистан.
Все по-тежък става животът в Афганистан.

Мъжете трябва да носят в най-лошия случай панталони до коляното. Трябва да имат брада, която да не е твърде къса. Еднополовите връзки, изневерите и залаганията са забранени. Забрана има и за гледане и снимане на видеоклипове и изображения, на които има живи същества.

Питате се в коя страна се случва това? Разбира се, в Афганистан.

Управляващите талибани въведоха закон за "добродетелите", за да наложат нови строги правила за поведение, за които вече следи нравствената полиция. Според Министерството на правосъдието в страната законът, който включва правила за забулване на жените и забрана на хомосексуалността, е одобрен от върховния лидер на талибаните Хибатула Ахунсада.

Законът укрепва моралната полиция, която следи за изпълняването на насоките за поведение, наложени от талибаните. Те са основани на ислямското право шериат и бяха наложени в Афганистан след завръщането на талибаните на власт през 2021 г. Наред с други неща, той постановява, че "мюсюлманските жени са длъжни да покриват лицата и телата си", когато са в присъствието на мъже, които не са пряко свързани с тях. 

Гласът на жената е интимен, така че тя не трябва да пее, рецитира или чете на глас на публични места.

Пропускането на молитва, както и отказ да се изпълнява волята на родителите, също могат да бъдат наказвани. Според новото законодателство медиите не могат да "разпространяват информация, която противоречи на шериата и религията”, "обижда мюсюлманите” или показва "живи същества”. Моралната полиция можеда издава предупреждения, да отправя заплахи, да налага глоби и да задържа хората за до три дни в арест.

ООН вече обвини моралната полиция, че е създавала "климат на страх" в Афганистан в миналото. Указите и някои от методите, използвани за прилагането им, нарушавали правата на човека и основните свободи, пише DW.

Вече 3 години талибаните налагат строгото си тълкуване на исляма с драконовски закони и ограничават правата на жените. Кабул остава в голяма степен изолиран в международен план. Към днешна дата нито една държава не е признала ислямистките управници за официално правителство на Афганистан.

Снимка: БГНЕС