fallback

Екстремният климат промени вкуса на храната

Априлските студове и хаотичните летни условия се отразиха негативно на земеделската продукция

23.08.2024 | 15:09 Автор: Вяра Димова

В германския регион Нахе, известен сред почитателите на ризлинга, лозето на Корнелиус Дьонхоф обикновено е пълно с грозде по това време на годината. Но лозята му са почти напълно голи, след като априлските студове са унищожили ранния растеж, и той не е сигурен как ще се развие малкото реколта.

Подобна е картината и в някои от най-големите производители на плодове и зеленчуци в Европа. Тазгодишната необичайно влажна пролет и хаотичните летни условия накараха фермерите от Полша до Обединеното кралство да се подготвят за въздействието върху вкуса и размера на реколтата, докато южната част на страната се бори с поредната тежка суша.

Реколтата от ябълки в Европейския съюз е напът да се свие с една десета, недостигът на ягоди повишава цените в някои региони, а Италия се бори да събере достатъчно маслини за производство на зехтин. Събитията напомнят за нарастващото предизвикателство, свързано с екстремните климатични условия, предизвикани от изменението на климата, като последиците могат да продължат с години.

Полски ябълки

Според полската асоциация за плодове общият обем на производството на ябълки в най-големия производител на континента може да се свие с 30% спрямо миналата година. Мекото начало на годината накара дърветата да поникнат по-рано от обичайното, но през април те бяха засегнати от силни студове, които унищожиха много от плодните им пъпки.

Европейската комисия предложи да се мобилизират 62 млн. евро от селскостопанския резерв на блока в опит да се помогне на Полша, както и на Чешката република и Австрия, които също пострадаха от неблагоприятните условия. Комисията се позова на опасения относно "икономическата жизнеспособност" на засегнатите стопанства.

Подобни студени и влажни периоди засегнаха и Германия, което утежни други предизвикателства, като например свиването на земеделската земя. Очаква се реколтата от ягоди през 2024 г. да се съкрати с около една четвърт от миналогодишната, а цените за потребителите да се повишат с около 4% през първите шест месеца, по данни на Дружеството за информация за селскостопанския пазар. Прочутите бели аспержи също понасят удар.

Някои лозари и овощари изгубиха цялата си реколта и останаха без стока, която да продадат на търговците на дребно. Въпреки че първоначално не бяха включени в пакета за помощ на Европейската комисия, сега те се разглеждат.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback