Около 90% от населението в Ивицата Газа е разселено

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис увери, че работи по прекратяване на войната

23.08.2024 | 13:15 Редактор: Беатрис Младжова
В Ивицата Газа върлува полиовирус.
В Ивицата Газа върлува полиовирус.

След заповедите за евакуация на Израел около 90% от 2,1 млн. жители в Ивицата Газа са разселени, предаде АП, като се позова на хуманитарен представител на ООН, който отговаря за палестинските територии.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че тя и президентът Джо Байдън работят за прекратяване на войната в Газа, където според Международния спасителен комитет върлува полиовирус, регистриран за пръв път от 25 години, вследствие на разрушените болнични и водни съоръжения, както и на лошите условия на живот. 

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху каза, че делегация от страната е пристигнала в Кайро, за да продължи опитите за постигане на споразумение за спиране на огъня. Медиатори в преговорите са САЩ, Египет и Катар и ключов въпрос в тях е искането на Израел за траен контрол над два стратегически коридора в Газа, предаде БТА.

Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" и други радикални групировки нападнаха Израел и убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 250 за заложници в Газа. Около 110 от тях все още са в плен, като се смята, че една трета вече са загинали. При израелската офанзива, която започна в отговор на нападението, до момента са убити около 40 000 палестинци в Газа, сочат данни на здравното министерство в Ивицата.