Китай съобщи как ще се справи с имотната криза в страната

Започва програма за изкупуване на непродадени апартаменти и превръщането им в жилища на достъпни цени

23.08.2024 | 11:02 Редактор: Вяра Димова
Китай взема мерки за справяне с кризата с жилищата.
Китай взема мерки за справяне с кризата с жилищата.

Програма за изкупуване на непродадени апартаменти и превръщането им в жилища на достъпни цени, планира китайският жилищен регулатор. Мярката идва в опит да смекчи последствията от рекордния спад на цените на имотите.

Правителството обещава да даде тласък на наемането и продажбата на обществени жилищни единици възможно най-скоро, когато условията са подходящи, коментира заместник-министърът на жилищното строителство и развитието на градските и селските райони Дон Дзиенгуо на брифинг в Пекин съобщава Bloomberg.

Китайските власти се опитват да сложат край на продължителната имотна криза

Забавянето на пазара на недвижимите имоти, което тече вече четвърта година, повлече надолу всичко - от пазара на труда, до потреблението и богатството на домакинствата.

Миналия месец президентът на Китай Си Дзинпин разкри широкообхватни цели за укрепване на финансите на задлъжнелите местни власти в Китай и за предоставяне на повече автономия в регулирането на пазарите на имоти. Няма обаче много подробности за изпълнението на тези мерки.

Пекин сега обмисля нова опция за финансиране за местните правителства за закупуване на непродадени жилища, след като поредица от спасителни пакети не успяха да подкрепят пазара. Този фонд ще е отделно от 300-те млрд. юана (42 млрд. долара), управлявани от централната банка на Китай, която подкрепа беше обявена през май т.г.

Показателят на Bloomberg Intelligence за акциите на китайските строителни предприемачи за кратко изтри загубите в петък след обявяването на новината за програмата за жилищата. Индексът се понижава с 36% от достигането на връхната му стойност през май, тъй като оптимизмът за скорошно възстановяване на сектора на недвижимите имоти избледнява.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС