Лекари изпробват първата ваксина срещу рак на белите дробове

Общо около 130 пациенти ще я получат

23.08.2024 | 09:46 Редактор: Беатрис Младжова
Целта е да се засили имунният отговор на човека срещу рака.
Целта е да се засили имунният отговор на човека срещу рака.

Лекари започнаха да тестват първата в света ваксина срещу рак на белия дроб, базирана на мРНК върху пациенти, съобщи "Гардиън".

Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак в света, като всяка година причинява около 1,8 млн. смъртни случая. Процентът на преживяемост при хората с напреднали форми на заболяването, при които туморите са се разпространили, е особено нисък.

Сега експертите тестват нова инжекция, която насочва организма към издирване и унищожаване на раковите клетки, а след това ги предпазва от завръщане. Известна като BNT116 и произведена от BioNTech, ваксината е предназначена за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКБД) - най-разпространената форма на заболяването.

Клиничното изпитване от фаза 1, първото изследване на BNT116 при хора, започна в 34 изследователски обекта в 7 държави: Великобритания, САЩ, Германия, Унгария, Полша, Испания и Турция.

В Обединеното кралство има шест обекта, разположени в Англия и Уелс, като първият пациент в Обединеното кралство получи първата си доза тази седмица, предаде БГНЕС.

Общо около 130 пациенти - от ранни стадии преди операция или лъчетерапия, до късни стадии на заболяването или рецидивиращ рак - ще бъдат включени да получат ваксината заедно с имунотерапия. Около 20 от тях ще бъдат от Обединеното кралство.

Целта е да се засили имунният отговор на човека срещу рака, като здравите клетки остават незасегнати, за разлика от химиотерапията.

Снимка: Pixabay