fallback

Заплаха от нов Чернобил заради реакторите на атакуваната АЕЦ "Курск"

Тя се озова на фронтовата линия на войната между Русия и Украйна

23.08.2024 | 09:10 Автор: Тодор Петров

МААЕ алармира за риск в стил "Чернобил" заради реакторите в АЕЦ "Курск". Тя внезапно се озова на фронтовата линия на войната между Русия и Украйна, след като нахлуването на силите на Киев я постави в обсега на артилерията.

Ядреният надзорен орган на ООН заяви, че е изключително обезпокоен от боевете близо до руска атомна електроцентрала. Двата действащи блока използват същата така наречена РБМК технология с графитен забавител на реактора, която претърпя критичен срив в прословутата авария в Чернобил през 1986 г.

Липсва защитен купол и рискът е огромен 

За разлика от съвременните ядрени реактори, двата блока, работещи в близост до боевете, нямат допълнителни слоеве на защита за задържане на радиация в случай на авария.

"Те нямат защитен купол около себе си, а само нормален покрив, което означава, че ядрото на реактора е доста изложено. И когато добавите факта, че имате напредващи войски, обективно погледнато в обхвата на артилерията, тогава, разбира се, това е източник на огромно безпокойство за мен и агенцията", каза Гроси в интервю за Bloomberg.

Той планира да посети централата през следващите няколко дни, след което да последва пътуване до Киев, където очаква да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Военните заплахи застрашават не само конкретното руско съоръжение, но и цялата световна ядрена индустрия, предупреди Русия, която остава най-големият износител на ядрено гориво и технологии в света. От своя страна правителството на Украйна обвини Русия в планиране на радиологична авария.

Гроси каза още, че неговите инспектори не са открили убедителни доказателства, сочещи кой стои зад атаките с дронове, насочени към най-голямата АЕЦ в Европа.

Четете още в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback