Броят на заразените с коронавирус в Гърция остава висок

За седмица са извършени 9 интубации, жертвите са 29

23.08.2024 | 07:55 Редактор: Вяра Димова
Лятното повишаване на активността на коронавируса е започнало по-рано тази година.
Лятното повишаване на активността на коронавируса е започнало по-рано тази година.

Положителността на SARS-CoV2 в Гърция продължава да се увеличава и както подчертават здравите власти в седмичния епидемиологичен доклад за периода 12-18 август, лятното повишаване на активността на коронавируса е започнало по-рано тази година, отколкото през лятото на 2023 г. До момента се характеризира с по-голям брой хоспитализирани, но по-нисък брой интубации и смъртни случаи в сравнение с миналата година, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В доклада се споменава следното:

  • Грипоподобно заболяване - ГПЗ (независимо от патогена)
  • Броят на заболелите от грип на 1000 посещения остава нисък
  • Тежка остра респираторна инфекция - SARI (независимо от патогена)
  • Броят на случаите на SARI на 1000 посещения остава нисък
  • SARS-CoV2 вирус - инфекция с Ковид-19

Положителността във всички изследвани проби показва увеличение в сравнение с предходната седмица. Регистрирани са 771 нови случая, което е лек спад спрямо предходната седмица. Средният седмичен брой новоприети през предходните четири седмици е 840.

Броят на новите интубации е девет. Средноседмичният брой на новите интубации през предходните четири седмици е 12. Броят на пациентите с коронавирус, хоспитализирани по време на интубация, е 27. Броят на смъртните случаи е 29. Средният седмичен брой на смъртните случаи през предходните четири седмици е 42.

Щамът BA.2.86 доминира

Отбелязва се, че тази категория мутантни щамове не е свързана с повишен риск от тежко заболяване. Мониторингът на вирусното натоварване в градските отпадъчни води показва по-ранен старт на лятната възходяща тенденция, като нивата са далеч по-ниски от летния скок през миналата година.

Седмичните данни показват спад в циркулацията на вируса SARS-CoV-2 в осем от десетте тествани области, докато в две е регистрирано увеличение.

Уязвимите групи от населението (възрастни хора и хора със съпътстващи заболявания) се съветват да спазват стриктно превантивните мерки срещу респираторни инфекции и да потърсят лекарска помощ навреме при симптоми, за да се осигури своевременно лечение. Същевременно се препоръчва на населението, при наличие на симптоми на респираторна инфекция, да ограничи контакта с хора от уязвими групи.

Снимка: pixabay