fallback

Върховната Рада на Украйна обяви Русия за страна-агресор

27.01.2015 | 20:18 Автор: Лъчезар Вълев

Украинският парламент прие декларация, с която обяви Русия за "страна-агресор".  В документа се съдържа и обръщение към ООН, в което се настоява започване на процедура по изключването на Русия от световната организация. На днешното извънредно заседание Върховната Рада възложи на правителството да започне процедура за изправяне пред Международния трибунал в Хага на сепаратистите, виновни за извършване на престъпления срещу човечеството, по време на конфликта в Източна Украйна.  

В подкрепа на декларацията гласуваха 271 от общо 419 депутати. В приетия с пълно мнозинство документ по време на извънредно заседание на Върховната Рада се казва още, че самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са терористични организации.

Ганна Гопко, депутат във Върховната Рада каза:

Върховната Рада на Украйна признава Руската федерация за страна-агресор и призовава международните партньори на Украйна да предотвратят безнаказаността на тези, които са виновни за престъпления срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна.

Гопко призова също за засилване на санкциите срещу Кремъл, за да бъде спряна руската агресия и да бъде принудени руските власти да се придържат към Минските споразумения и да прекратят незаконната окупация на Крим.

 

fallback
Още от Свят
fallback