Плащането в брой се използва все по-рядко в много страни по света, но не във всички

По-младо населението е по-отворено към плащането с карта

22.08.2024 | 17:40 Редактор: Вяра Димова
Парите в брой могат да изчезнат скоро.
Парите в брой могат да изчезнат скоро.

Плащането в брой вече не е за предпочитане в много държави. В Германия обаче все още има много места, където се приема само кеш. Как ще плащаме в бъдеще?

В Германия дълго време плащанията в брой бяха предпочитани, но сега нещата са се балансирали, показва проучване на "Бундесбанк", цитирано от АРД. Делът на плащанията в брой е 26%, тъй като кеш се плащат предимно малки суми, докато по-големите суми обикновено се плащат с кредитна или дебитна карта.

Според професорът по икономика на финансовите пазари в Калифорнийския университет в Бъркли Улрике Малмендиер намаляването на използването на пари в брой е логично.

"От много години насам се наблюдава тенденция за отказ от използването на пари в брой. Тази тенденция беше значително ускорена от кризата с коронавируса. Наблюдаваме и силна връзка с възрастта. Колкото по-младо е населението, толкова по-отворено е към плащането с карта или директно чрез мобилен телефон", казва тя пред АРД.

Докато във Франция и Италия ситуацията е сходна с Германия, плащанията в брой са значително по-рядко срещани в Нидерландия и особено в Швеция, където само около десет процента от всички покупки се извършват в брой. Улрике Малмендиер е сигурна, че това няма да се случи в Германия, главно поради опасения, свързани със сигурността на данните. Според нея засега ще се запази комбинацията от плащане в брой и плащане с карта или мобилен телефон.

Какви са предимствата на плащането в брой?

Един от аргументите в полза на парите в брой е тяхната технологична независимост: те работят без технически устройства и дори в случай на прекъсване на електрозахранването. Друг момент е финансовото приобщаване: парите в брой са незаменими за хората, които нямат банкова сметка, пише DW.

Една от опасностите, които не бива да се подценява, ако плащате само с карта или мобилен телефон, е, че е по-лесно да загубите представа за финансите си. Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) една от причините хората да използват пари в брой е да следят финансите си. Този аспект е важен и според Улрике Малмендиер.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 часа
Мразя да плащам с карта! Сигнализирай за неуместен коментар