Владимир Путин: Украйна атакува Курската АЕЦ

Уведомихме МААЕ, съобщи президентът на Русия

22.08.2024 | 16:33 Редактор: Вяра Димова
Путин обвини Украйна в опит да удари руската Курска атомна електроцентрала.
Путин обвини Украйна в опит да удари руската Курска атомна електроцентрала.

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в опит да удари руската Курска атомна електроцентрала при нападение снощи и добави, че Москва е уведомила агенцията за ядрена безопасност на ООН за обстановката, предаде "Ройтерс".

Путин, който не съобщи повече подробности по случая, нито представи документални доказателства в подкрепа на твърдението си, каза това на съвещание с високопоставени официални лица във връзка с положението в пограничните райони.

"Противникът се опита тази нощ да нанесе удари по атомната електроцентрала. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е уведомена, оттам обещаха сами да дойдат и да изпратят специалисти за оценка на ситуацията. Надявам се това наистина да бъде направено от тяхна страна", каза руският лидер, цитиран от ТАСС.

На 6 август Киев предприе внезапно нахлуване по западните руски граници с участието на хиляди войници. Москва очевидно беше сварена неподготвена, а инвазията беше най-голямата, предприемана от чуждестранна сила срещу Русия от Втората световна война.

На съвещанието при Путин, което се състоя в телеконферентен формат, Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, докладва на президента, че положението в Курската АЕЦ е стабилно, предаде БТА. Смирнов добави, че 133 190 души са напуснали района или са били евакуирани.

Снимка: БГНЕС