Румъния се бори с разпространението на чума по дребните преживни животни

Към днешна дата броят на огнищата на болестта достигна 60

22.08.2024 | 16:44 Редактор: Деси Николова
Заразените животни вече са 232 927.
Заразените животни вече са 232 927.

Огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния продължават да се увеличават, според официалната информация от Националната ветеринарно-санитарна служба на северната ни съседка.

Към днешна дата броят на огнищата на болестта достигна 60, а заразените животни вече са 232 927. Най-много огнища продължава да има в окръг Тулча, където разболелите се животни са 212 973. В Констанца огнищата са 9, а засегнатите животни са 6865. В Тимиш и Яломица има по едно огнище, като заразените животни са съответно 12 500 и 589.

Областният управител Драгомир Драганов е в постоянен контакт както с румънските власти, така и с ресорните институции в страната. Ситуацията в северната ни съседка се следи ежедневно, като за момента не се налага въвеждането на допълнителни мерки за превенция на чумата по дребни преживни животни в страната.

На този етап няма регистрирани случаи на болестта в окръг Гюргево, който граничи с Русе. Няма и заболели животни в България. Подробен анализ на ситуацията показва, че скоростта на разпространение на заболяването се забавя през последната седмица, независимо от нарастването на случаите.

На заседание на постоянно действащата областна епизоотична комисия в началото на този месец бяха въведени необходимите превантивни мерки. Сред тях са незабавно информиране на органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните за нерегламентирано движение на дребни преживни животни и отглеждане на неидентифицирани такива, предаде "Фокус".

Мерките включват още засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби, както и по-обстоен и задълбочен преглед на животните, насочени за незабавно клане. Извършва се дезинфекция и на всички влизащи транспортни средства от Румъния, съобщиха от ОА-Русе.

Компетентните институции апелират, както към животновъдите, така и към регистрираните ветеринарни лекари, да подходят отговорно към ситуацията и при съмнения за заболяло животно незабавно да сигнализират на съответните Областни дирекции по безопасност на храните. Също така от БАБХ препоръчват на фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция. Към момента е въведена и временна забрана за провеждането на животновъдни изложби и пазари за дребни преживни животни в страната.

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително заразно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. То се развива след кратък инкубационен период в порядъка от 3 до 6 дни. Първоначално животните показват изключително висока температура до 41 градуса, залежават се, появява се кашлица, слузни течения от очите, носа и устата, появява се и една характерна профузна диария. В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, като смъртността варира между 20% и 90%. Болестта се предава чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля.

Снимка: Pexels