Инвестициите в отбранителни технологии в Европа скочиха заради Доналд Тръмп

Кандидатът за президент заплаши да изтегли САЩ от НАТО

22.08.2024 | 16:19 Редактор: Беатрис Младжова
Той води оспорвана битка с Камала Харис.
Той води оспорвана битка с Камала Харис.

Забеляза се ръст в инвестициите в стартъпи за отбранителни технологии в Европа заради потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом в Съединените щати, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на осем изтъкнати изпълнителни мениджъри и инвеститори от индустрията.

Кандидатът за президент на републиканците заплашва да изтегли САЩ от НАТО и заяви, че няма да защитава съюзниците, които не са увеличили бюджетите си за отбрана. Той води оспорвана битка с вицепрезидента Камала Харис преди изборите на 5 ноември.

Войната и политиката като причинители за по-високите разходи

Непредсказуемостта на Тръмп, съчетана с войната в Украйна и напрежението в Близкия изток, тласна глобалните военни разходи до рекордните 2,4 трлн. долара през 2023 г., сочат данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

С централа в Мюнхен, Vsquared Ventures е един от водещите инвеститори в дълбоки технологии в Европа, като наскоро събра фонд от 214 млн. евро за инвестиции в космоса, роботиката и други технологии.

"Заплахите на Тръмп накараха европейските държави да мислят много по-различно относно инвестирането в собствените си способности и предоставянето на договори, често на стартъпи", каза партньорът и основател на Vsquared, която си партнира с фонда на НАТО Хърбърт Мангесиус.

Въпреки че инвазията на Русия в Украйна е основната причина за по-високите разходи, някои инвеститори в отбранителната индустрия казват, че подходът на Тръмп към съюзниците на САЩ е разтърсил лидерите в НАТО и в цяла Европа. Това доведе до увеличаване на правителствените разходи за отбрана, инвестиране и партньорство с нови технологични компании.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС